Kako izdelati spletno stran

Kako izdelati spletno stran - brezplačno

Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Ali res lahko naredim sam svojo spletno stran? Seveda lahko.

Rezultati bodo precej različni in večina primerov samostojne izdelave se bo klavrno končala. Spletna stran ni le tekst in slike. Večina spletnih razvijalcev se uči leta, da lahko izdela ne samo lepo, ampak tudi učinkovito spletno mesto, ki prodaja in pridobiva nove stranke. Vendar nismo tu, da bi vam solili pamet. V nadaljevanju bom predstavil eno od možnosti, kako do svoje spletne strani skoraj brezplačno. Kako se bo končalo, je odvisno od vašega znanja in izkušenj.

Kako torej izdelati svojo spletno stran brez dodatnih stroškov?

 

Najprej štalca potem pa kravca

Najprej moramo imeti prostor in naslov, kjer bo naša stran dosegljiva. Torej gostovanje in domeno. To je nujen strošek, saj tega v lastni izvedbi ne moremo izvesti oz je ceneje gostovanje najeti.

Brezplačna gostovanja niso primerna za vsaj malo resno delo, tako nam ostanejo ponudniki gostovanja. V Sloveniji imamo kar nekaj dobrih, ki poskrbijo tudi za dobro podporo in znajo svetovati. Cene se začnejo pri par deset evrov.

Potrebujemo še domeno. To je naslov na katerem bo stran vidna (npr. www.sijoomla.com). Cene za .si domeno so okoli 13€.

Kakšno spletno stran sploh potrebujem?

Preden se lotite samostojne izdelave, si izdelajte podroben načrt. Kaj in kako bi radi predstavili, kdo je vaša ciljna publika... Poglejte konkurenco in primere dobre prakse. Na podlagi raziskave si oblikujte grob osnutek, lahko kar na papirju.

Čas za izbiro predloge (template)

Izberite primerno predlogo. Zdaj je še ne znate sami izdelati. Na voljo je kar nekaj brezplačnih predlog, lahko pa jo za majhen denar tudi kupite (poiščite prek Googla). V nobenem primeru ne uporabljajte piratskih predlog, saj te v večini primerov vsebujejo zlonamerno kodo.

joomla template

Predloga je v obliki zip datoteke, ki jo enostavno namestite v administraciji Joomle.

Namestitev Joomle - kravco v štalco

Načinov za namestitev je več. Najlažje je prek Cpanel vmesnika na gostovanju. Tam so ponavadi že prednameščeni odprtokodni CMS sistemi in vse kar morate storiti je vnos podatkov in potrditi instalacijo.

Podrobnejša navodila so tukaj.

Našminkajte svojo kravco - oblikovanje spletne strani

Namestite svojo predlogo in nastavite morebitne parametre, ki so na voljo. Nekatere predloge imajo številne nastavitve, a pozor. Večina teh je potem polna dodatnih skriptov in datotek, ki jih nikoli ne boste potrebovali. Kar lahko pomeni, da bo vaša spletna stran bolj počasna.

Zdaj vam bo prav prišel načrt spletnega mesta. Kreirajte vse potrebne module, kategorije, vpišite vsebino in nastavite menuje. Naredite še vse potrebne popravke v nastavitvah sistema. 

Spletna stran je zdaj v grobem izdelana, tu pa se šele začne pravo delo (za katero nas potem večina plačuje). Kravco je zdaj potrebno znati negovati, pravilno hraniti in znati pomolsti, da vam do dajala dobro mleko ;)

Če se vseeno odločite za samostojno izdelavo, so na voljo na spletu obširni vodiči in dokumentacija.

Se vam zdi vse skupaj prezapleteno? Lahko vam ponudimo strokovno pomoč ali celovito storitev. Pišite nam

© SiJoomla. Vse pravice pridržane.

Pridobi dodatna znanja!

Izobraževanja in delavnice, pomoč in inštrukcije za Joomlo, seminarji za podjetja.

 

Že imate spletno stran izdelano z Joomla CMS? Potrebujete več znanja pri administraciji spletnega mesta?

Ponujamo individualna izobraževanja za Joomlo.

Preverite

x