Virtuemart

Virtuemart 3 je že dovolj zrel za dejansko uporabo. Vsi, ki se lotevate postavitve spletne trgovine na novo zdaj lahko pozabite na dvojko. Možen je direkten upgrade, a to raje počnite na testni verziji, saj je velika verjetnost, da bo šlo kaj narobe.

Kaj smo dobili pri novi verziji? Ne ravno veliko in večina pomanjkljivosti je še vodno tu.

 • Predloge zdaj omogočajo nov način preglasitev (sublayouts). Dobrodošlo za razvijalce.
 • Končno je možno artiklu dodeliti več kategorij.
 • Multi variante artikla so zastavljene malo drugače
 • Mootools je zgodovina
 • Dodane so možnosti za custom fields in shoper groups.
 • Administracija v ospredju
 • In še kakšna malenkost

Izgled in UX administracije je še vedno neroden in nedodelan. Privzet pogled oz predloga je brez bistvenih sprememb in nič kaj privlačen. Proces nakupa je izboljšan, še vedno pa ne dovolj dober. Za resno spletno trgovino vsekakor še precej pomanjkljivo. 

Z nekaj truda in živcev je možno izdelati spodobno spletno trgovino, a je na mestu vprašanje ali strošek razvoja odtehta učinek.

Novi Virtuemart 3 si lahko prenesete z njihove strani. Tam dobite tudi celoten prevod.

 

Končno smo ga dočakali, Virtuemart 2.0! Veselja pa je bilo kmalu konec, ko smo začeli malo podrobneje preizkušati novo spletno trgovino. Na hitro lahko rečemo:

 • Končno ima Virtuemart prave SEF url naslove. Deluje preverjeno dobro.
 • Predloge so zdaj grajene na enak način kot joomline. To pomeni da lahko uporabljamo "template overrides" (HTML mapa v predlogi). Deluje odlično.
 • Nekaj novosti v administraciji. Izbira določenih funkcij je elegantno izpeljana. Deluje.

Potem pa precej več minusov:

 • Formiranje cen je še bolj nerodno kot prej. Prikaz popusta v procentih sploh ni mogoč. Za naše razmere zelo slabo.
 • Postopek nakupa (checkout) je sicer boljši (beri lepši) kot prej, a še vedno precej zapleten. Očitno so razvijalci bolj geeki kot prodajalci. Slabo.
 • Vnašanje dodatnih lastnosti artikla in povezanih cen je boljša, a še vedno zelo nerodna.

Razvijalci imajo v načrtu še nekaj dodelav in izboljšav, zaenkrat pa je nova verzija še precej pomanjkljiva. Ko bo za njo na voljo še večina dobrih razširitev in modulov (po večini seveda plačljivih), pa bo zopet najboljša trgovina za Joomlo.

Novi Virtuemart 2.0 si lahko prenesete z njihove strani. Na Slojoomli pa je na voljo tudi že prevod po zaslugi uporabnika Chico. Bo pa na naši strani na voljo tudi malce drugačen prevod v tikalni obliki.

Phoca download komponentaNa predlog naših obiskovalcev tokrat na preizkušnjo komponenta za prenos (download) datotek Phoca download. Če se bo obnesla kot zanesljiva in varna, jo bomo uporabljali tudi na SiJoomli.

Komponento in slovenski prevod lahko dobite na njihovi strani. Preizkusite jo lahko na Slojoomli.

Opomba:
Komponenta z vsemi moduli in vtičniki je bila preizkušena in se izkazala za dobro. Priporočamo.

KomponenteNa preizkusu je zanimiva komponenta Answers. Deluje kot Q&A (vprašanja in odgovori). Uporabnik lahko zastavi vprašanje ali poda predlog, skupnost pa odgovarja na vprašanja. Ko pride do ustrezne rešitve ali odgovora, se vprašanje označi kot rešeno oz. odgovorjeno. Komponento bomo zaenkrat uporabljali tudi na SiJoomli za predloge obiskovalcev.

Komponento smo prenehali uporabljati zaradi nedodelanosti in ukinitev podpore s strani razvijalca.

© SiJoomla. Vse pravice pridržane.