SEO Optimizacija Joomle?

Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Dobre ključne besede na vaši strani so zgolj majhen del SEO optimizacije. Iskalniki so pametni, prav tako pa se za visoka mesta pri iskanjih borijo mnoge spletne strani, zato je za učinkovito optimizacijo potrebno znanje in izkušnje. Predvidevati je treba vsak naslednji korak iskalca, ga prilagoditi z zatevami iskalnika, nato ustrezno prilagoditi vsebine spletne strani. Najbolj pomembne so vsebine in naslovi vsebin.

 

Obvezne SEO nastavitve v Joomli

SEF url naslovi

Iskalnikom prijazne url naslove nastavimo v globalnih nastavitvah pod SEO settings. Joomla 2.5 ima SEF naslove že privzeto vklopljene. Da pa se znebimo še index.php v naslovu, vklopimo še URL rewriting. Pri tem moramo še preimenovati htaccess.txt v .htaccess (najdemo ga v korenski mapi na Apache strežniku).

Joomla 2.5 nam tukaj ponudi še možnost dodajanja imena spletne strani v naslov brskalnika in dodajanja končnice (npr.: www.imedomene.com/podstran.html)

sef url joomla 

Meta oznake

Meta ključne besede in meta opis lahko dodamo v globalnih nastavitvah za celotno spletišče, za vsako povezavo v menuju in pri vsakem članku.
Za opis vpisujemo en ali največ dva kratka stavka. Opis naj bo kratek povzetek vsebine.
Za ključne besede vpišemo nekaj relevantnih klučnih besed, povezanih z vsebino in ločene z vejico.

meta oznake v joomli

Naslovi brskalnika (Browser Page Title)

Vidimo jih lahko na zgornjem robu našega brskalnika. So eden pomembnejših nastavitev. Naslovi morajo biti unikatni za vsako podstran, relevantni glede na vsebino, dolgi največ 70 znakov in vsebovati ključno besedo.

browser page title

Naslovi in opisi slik

Pri dodajanju slike v vsebino imamo možnost dodati opis in naslov slike. V opis vpišemo kratek opis slike (npr.: moja mačka pri spanju) v naslov pa kaj krajšega (npr.: mačka Kity). Naslov slike je viden obiskovalcu, če se s kurzorjem ustavi na sliki.

Naslovi in podnaslovi vsebin

Članki imajo že privzeto, odvisno od predloge določeno h značko naslova. Ponavadi je to h1 ali h2. Poskušajte uporabljati semantično pravilno postavitev značk po pomembnosti in zaporedju. Če je npr. naslov strani v h1, je podnaslov ali več njih lahko v h2. Nadaljno lahko delite podnaslove in vsebine do h6. V tem članku je uporabljeno ravno tako razvrščanje.

naslovi vsebin

Kaj še lahko storimo za boljše uvrstitve v iskalnikih?

Uporaba Rich snippets in strukturiranih podatkov

Joomla 3 že uporablja nekaj teh podatkov, nekaj pa jih lahko dodate sami. Sistem je precej kompleksen in za neuke uporabnike malce neroden za implementacijo. Več si lahko preberete tukaj.

Izdelava in uporaba zemljevida strani - sitemap

Za sitemap je najbolje uporabiti dobro komponento. Ta dinamično dodaja nove vsebine in povezave v zemljevid. Ena boljših komponent za sitemap je Xmap. Kaj je sitemap si preberite tukaj.

Robots.txt datoteka in blokiranje določenih map

Z uporabo robots.txt datoteke (vse instalacije Joomle jo imajo v root direktoriju) lahko iskalnikom prepoveste indeksiranje določenih map oz naslovov. Pri starejših Joomlah od 3, je bila med drugim blokirana tudi mapa images. Tako npr. Google ni indeksiral vaših slik in jih ni prikazoval v zadetkih v iskalniku (image search).

301 url preusmeritve

V Joomli lahko vklopite Redirect komponento (najprej omogočite redirect plugin). Tam lahko spremljate nedosegljive oz neobtoječe naslove, ki vračajo 404 napako. Vse lahko preusmerite na obstoječe naslove. Bolj napredni pa lahko uporabite .htaccess metodo. Poskrbite za preusmeritev z www ali brez.

Poskrbite za hitro nalaganje spletne strani

Hitrost je pomembna iz SEO vidika, predvsem pa omogoča boljšo uporabniško izkušnjo.

  • Uporabite hitre predloge s čim manj dodatnimi možnostmi.
  • Optimizirajte velikost slik.
  • Ne pretiravajte z dodanimi moduli in socialnimi vtičniki.
  • Izberite preverjeno gostovanje in raje plačajte kak euro več.

Pišite unikatno vsebino

Bistvo spletne strani je vsebina. Tako velja tudi za SEO. Pišite unikatno vsebino in ne kopirajte člankov z drugih strani. Iskalniki ne marajo podvojene vsebine. Članek (ali npr. opis produkta) naj bo unikaten, kvaliteten, informativen, vsebovati mora bistvene ključne besede in dolžine vsaj 200 besed. Priporočljivo je dodati vsaj eno sliko ali video. Uporabljate odebeljeni tekst za pomembne besede in fraze.

Uporabljajte socialna omrežja

Vsi poznamo Facebook, Twitter in podobne. Uporabite jih. Delite povezave na svojo stran s prijatelji, komentirajte slike...

Poskušajte pridobiti povratne povezave na vašo spletno stran

Več kot imate relevantnih povratnih povezav (backlink) na vašo spletno stran, večji "ugled" bo imela v iskalnikih. Posledično vas bodo iskalniki prikazovali na višjih mestih v iskalnih rezultatih. Toda pozor! Poudarek je na relevantnih povezavah. Če imate npr. stran za vodovodnega instalaterja, je relevantna povratna povezava iz foruma o gradnji ali iz spletne strani proizvajalca cevi.

© SiJoomla. Vse pravice pridržane.

Pridobi dodatna znanja!

Izobraževanja in delavnice, pomoč in inštrukcije za Joomlo, seminarji za podjetja.

 

Že imate spletno stran izdelano z Joomla CMS? Potrebujete več znanja pri administraciji spletnega mesta?

Ponujamo individualna izobraževanja za Joomlo.

Preverite

x