Joomla 3

 • Čas za prehod na Joomlo 3

  Joomla 2.5 se poslavlja. Podpora za to verzijo bo na voljo le še do konca 2014 in trenutno se pričakuje le še ena posodobitev 2.5.28, ki naj bi bila zadnja iz te serije. Torej čas za nadgradnjo. Seveda ne na vrat na nos, časa je še vsaj do novega leta.

  Nadgradnja Joomle iz 2.5 na 3.3 je v osnovi dokaj enostavna in naj ne bi povzročala večjih preglavic. Nadgradnjo lahko enostavno opravite v "update managerju". Opozorila za nadgradnjo boste prejeli samodejno v nadzorni plošči.
  Pazite pa na sledeče:

  • Vedno najprej poskusite nadgraditi na kopiji (lahko kopija na serverju ali lokalno)
  • Preverite PHP verzijo na vašem gostovanju. Za delovanje Joomle 3.3 morate imeti vsaj PHP 5.3.10 ali višjo.
  • Preverite, če so vse komponente, moduli, plugini in predloge kompatibilne z Joomlo 3. Nekateri razvijalci še ne podpirajo trojke in nekateri je tudi nikoli ne bodo.
 • Joomla 3.1 beta

  Le za predogled in testiranje je na voljo najbrž zadnja iz beta serije, Joomla 3.1 beta3. Joomla 3.1 je vmesni člen med 2.5 in 3.5, ki so obe tako imenovani long term support verzije.

  Vsi, ki vas Joomla 3 zanima bolj podrobno, jo lahko prenesete tukaj. Ne priporočam pa za resno uporabo, raje počakajte na 3.5.

 • Joomla 3.1 končna verzija

  Po majhni zamudi je izdana stabilna verzija Joomla 3.1, ki prinaša tudi nekaj novosti. Ena bolj zanimivih je upravljanje s tagi. Tagi so že zelo poznani vsem uporabnikom Wordpressa, zdaj pa na voljo tudi v Joomli. Vsi, ki imate že nameščeno Joomlo 3, lahko brez težav posodobite na zadnjo verzijo prek Joomlaupdate komponente. Nekaj popravkov bodo morali narediti tisti, ki uporabljajo "template overrides".

  Joomlo 3.1 in več informacij dobite tukaj.

  Hkrati pa še opozorilo za vse na Joomli 2.5.9. Posodobite na zadnjo verzijo 2.5.10.

 • Joomla 3.2

  Vsi, ki ste na Joomli 3, posodobite svoje strani na verzijo 3.2. Ta prinaša spet kar nekaj zanimivih novosti. Ena od njih je možnost popolnega upravljanja z datotekami predloge.

  Druga uporabna je iskanje in namestitev novih razširitev neposredno iz administratorskega dela. Posodobljen je privzeti urejevalnik TinyMce (verzija 4), ki zdaj omogoča urejanje tudi na mobilnih napravah.

  Kot vedno še opozorilo za 2.5. Zunaj je 2.5.16, posodobite čimprej.

 • Joomla 3.3

  joomla

  Pri Joomli smo prišli do 3.3.0, čeprav dolgo pričakovane, ne tako zelo dodelane. Nekaj malega o novostih, prenos in vsaj približno kaj si lahko od nove Joomle obetamo si preberite tukaj.

  Obljubljeno je bilo veliko, dejansko dosegljivo za povprečnega administratorja pa skoraj nič. Informacij in navodil je še zelo malo in tudi sami razvijalci priznavajo, da so vse skupaj naredili bolj na hitro.

  Nadgraditi? Nikakor ne! Počakajte vsaj na še en update oziroma prvi varnostni popravek. Obvezno pred posodobitvijo preverite predloge in komponente. Nova trojka namreč opušča knjižnico Mootools in v celoti prehaja na JQuery.

 • Joomla 3.4

  S koncem februarja 2015 bo nared Joomla verzije 3.4. To bo le vmesna postaja do malce bolj dodelane Joomle 3.5. Beta verzija 3.4 je že na voljo za testiranje, nikakor pa je ne uporabljajte za produkcijo, dokler ne preide v stabilno.

  Kaj prinaša Joomla 3.4?

  Videti je prvi korak v poskusih zmanjševanja jedra oziroma privzetih komponent, ki so že vključene v instalacijo. Odstranjena je kompenenta "weblinks", ki pa jo bo še vedno mogoče naknadno namestiti.

  Tu je še nova verzija reCAPTCHA 2, ki je precej bolj prijazna do uporabnika. Posodobljeni so urejevalniki Tinymce in Codemirror ter knjižnica Jquery. Uvodna slika članka v blogu bo zdaj tudi kot povezava na celoten članek.  Odstranjena je večina "slepih" index.html datotek. Odpravljenih je veliko hroščev in verjetno povzročenih še nekaj.

  Posodobiti?

  Vsekakor počakati na stabilno verzijo Joomle 3.4, kar bo najbrž nekje sredi pomladi.

© SiJoomla. Vse pravice pridržane.